Restaurangtips

Grekerna äter sent, lunch omkring kl. 14.00 och middag runt 21.00. På vissa restauranger kan det vara bra att boka bord i förväg, men på de flesta ställen kan du dyka upp utan förbeställning. Dricks är brukligt, cirka tio procent på restauranger. På barer och caféer avrundas notan uppåt. 

Viner producerade på Rhodos har fått fina utmärkelser i Frankrike och Belgien. Märkena Rhodos 2004 samt Archontiko har blivit prisbelönta och omtalade. Det finns två vinfabriker på ön, Emery och Cair. Vinet framställs av druvsorterna mandilari och athiri, som endast finns på Rhodos och i Frankrike. 

När grekerna umgås gör de det på en taverna och med mycket mat. Man startar alltid med en massa meze – smårätter – och värt att pröva på är friterad eller grillad bläckfisk, små friterade marides (fisk), friterade symiräkor, friterad bakaliaro (saltfisk) med skordalia (vitlöksdipp) och friterade revitokeftedes (kikärtsbiffar). 

Till huvudrätt tar man antingen kött - grillad paidaki (lamm) eller hemlagad moussaka (gratäng av auberginer, köttfärssås, potatis och bechamelsås). Pröva även pastitsio (makaronilåda), giovesti (gratäng med nötkött och pastaris) eller fisk. Alla måltider avrundas med säsongens frukt.

Litet matlexikon

Moussaka - Grekisk lasagne med potatis och aubergine istället för pasta.
Pastitsio - Makaroner med köttfärssås.
Youvetsi - Pastarätt med kött- och tomatsås.
Keftedés - Grekiska köttbullar.
Saganaki - Friterad ost (kan vara fetaost).
Gémista - Fyllda paprikor eller tomater.
Dolmádes - Kött- och risfyllda vinbladsdolmar.
Souvláki - Grillspett.
Kalamáres - Små friterade bläckfiskar.
Choriátiki - Grekisk sallad med fetaost.
Tzatziki - Yoghurt med gurka och vitlök.
Feta - Vit får- eller getost.
Tirópita - Ostpaj.
Spana kópita - Spenatpaj.
Taramosalata - Rom blandat med potatis, lök och olja.
Yoghurt - Yoghurt med honung (grekisk specialitet).