Destinationen har stängt för säsongen. Strax innan säsongen startar igen kommer sidan att uppdateras med information om utflykter, träfftider m.m.

Tilos

Vi på Ving önskar dig hjärtligt välkommen till den vackra ön Tilos. Vi hoppas att du kommer att få en minnesvärd och avkopplande semester med Ving i Grekland.

Från Rhodos flygplats kör ni direkt till Kamiros hamn. Båten till Tilos seglar ut kl. 18:00.

Vid ankomsten till Tilos väntar hotellägaren Ilias Christofis som ska ta dig till ditt hotell.

På Tilos har vi ingen Ving guide – men du är alltid välkommen till att kontakta Ving servicetelefon, för eventuella frågor.  +30 693 22 62 776

Inför hemresan finns det några saker som vi vill göra dig uppmärksam på.

Vänligen betala eventuell hotellnota senast kvällen före avresa. Rumsnyckeln lämnar du i receptionen på morgonen.

Båten från Tilos till Rhodos avgår kl. 07:00 på din hemresedag. I hamnen i Kamiros väntar bussen som tar dig till flygplatsen eller Rhodos by, beroende på vilken tid ditt flyg avgår. Var uppmärksam på att det är samma buss som först kör till flygplasten som sedan hämtar er inne i Rhodos by.

Om ditt flyg avgår efter kl. 20:00 blir du körd till hotell Athina i Rhodos stad där du kan använda hotellets faciliteter och förvara ditt bagage. Två dagar före hemresa kommer du att motta ett sms med vilken tid bussen till flygplatsen hämtar dig från hörnet vid Traveland.

Välkommen till Tilos!

Vi hälsar dig hjärtligt välkommen till Tilos. Nu har du många härliga dagar med avkoppling, nya bekantskaper, intryck och upplevelser framför dig.

Denna lilla charmerande ö, som ligger mellan Rhodos och Kos, är bara ett par mil lång och några kilometer bred och har knappt 500 invånare. Med vacker natur och sin avstressade miljö erbjuder Tilos fred i själen - och det är upp till dig om du vill vandra, segla, simma eller filosofera.

Nedanför har vi samlat lite information om Tilos och vad du kan göra under din vistelse här.

Vi önskar dig en riktigt härlig och avslappnande semester!

Servicetelefon: +30 693 22 62 776
Du når oss även via sms och e-post.
Sms: +46 70 90 32 04 14 77
E-post: rhodos@ving.se

Tilos

Vi vill hälsa dig varmt välkommen till en av Greklands riktiga pärlor, den lilla charmiga ön Tilos med sitt imponerande klipplandskap. Här har inte turismen exploderat som den har gjort på många andra grekiska öar. Tilos är en lugn och avslappnad ö, och det hoppas vi att den får vara i många, många år framöver. Här möts du av den grekiska genuina gästfriheten och av de ca 500-600 invånarna som lever sitt stilla och lugna liv i skarp kontrast till vår stressade tillvaro i Skandinavien.

Den vilda naturen på Tilos gör att man undrar hur en så vacker och speciell plats kan ha fått vara orörd. Här finns både höga klippor, djupa dalar och vackra stränder.

På denna ljuvliga ö hittar vi ett av de mest intressanta fynden från urtiden. Det var här som de sista europeiska elefanterna levde. Det karateristiska med dessa elefanter var att de var dvärgelefanter, dvs. bara hälften så stora som dagens elefanter. Vid utgrävningarna på Tilos gjordes fantastiska fynd och man upptäckte en tidigare okänd värld.

Tilos historia, kultur och mytologi

Tilos var bebott så tidigt som 6 000–7 000 år f.Kr. Man tror att både minoer och mykeneer har bott på ön. På 400-talet f.Kr. ingick Tilos i den ”Atenska alliansen” under Perikles styre. Ön hade då sina egna mynt, och både ekonomi och kultur frodades. Mycket av öns historia härefter är höljt i dunkel, men 1306 intogs Tilos av Johanniterriddare. De respekterade befolkningen och tillät lokala auktoriteter på ön. De renoverade och byggde nya fästningar för att avskräcka pirater och turkar från att angripa ön.

Turkarna blev ändå framgångsrika och erövrade 1522 hela ögruppen Tolvöarna, inklusive Tilos. De regerade fram till 1912 då italienarna tog över. Polisstationen vid hamnen är ett typiskt exempel på italienarnas arkitektur. Under andra världskriget ockuperade tyskarna ön från 1943 till 1945. I mars 1948 återförenades Tilos med Grekland tillsammans med de övriga Tolvöarna.

Konst har alltid varit viktigt för grekerna. På somrarna kan man avnjuta grekisk teater på ursprungliga teaterscener från antiken. Vi hittar både filosofier, dikter, historiska teser och dramer bland grekernas arv. Några stora filosofer i Grekland var Socrates, Platon och Aristoteles. Även den västerländska konsten, vetenskapen och politiken har sina rötter hos grekerna.

Det grekiska språket är antagligen det äldsta språket i Europa med sina 4 000 år, och de äldsta skrifterna är 3 000 år gamla.

98% av grekerna är grekisk-ortodoxa. Religionen spelar en stor roll i grekernas liv. Kyrkan tillför många fester och högtider under året. Öns skyddshelgon Pandeleimon firas den 25-27 juli vid Agios Pandeleimonas-klostret. Befinner du dig på ön då, missa inte denna högtid! I augusti firar man även helgonen Panagia Politissa i Livadia och Panagia Kamariani i Megalo Horio.

Tilos sammanknippas med myten om Allia och hennes son Tilos. Allia var sjuk, varför sonen lämnade hemmet för att söka hjälp. Enligt myten skulle Tilos ha åkt till just den här ön för att hämta de örter som behövdes för att bota sin sjuka moder. Efter ett tag återvände Tilos hit och byggde ett tempel till Apollon och Neptune. Han stannade som präst och namngav ön efter sig själv.

Det grekiska köket

Det grekiska köket har många specialiteter att bjuda på. De flesta restauranger på ön har flera av dessa rätter på menyn, och den grekiska maten är en stor del av kulturen.

Grekerna äter senare än vad vi gör i Sverige. Lunch serveras ca. kl. 13.00- 15.00 och middag ca. kl. 20.00 – 23.00.

Varje måltid inleds normalt med en av de många spännande förrätter som finns. Meze är grekiska smårätter, som dock kan utgöra en hel måltid. Huvudrätten kan därför ibland hoppas över. Här följer ett litet smakprov på rätter:

Tzatsiki               Yoghurt med riven gurka och vitlök.
Taramosalata  Fiskägg med potatis, lök och olja.
Dolmádes         Vinblad fyllt med kött och ris.
Choriátiki         Grekisk sallad med fetaost.
Saganaki           Friterad ost (kan vara fetaost)
Keftedés           Grekiska köttbullar.
Tirópita              Ostpaj.
Spanakópita    Spenatpaj.
Feta                      Vit får- eller getost.
Moussaka          Grekisk lasagne med potatis och auberginer.
Pastitsio            Makaroner med köttfärssås.
Youvetsi            Pastarätt med kött och tomatsås.
Gémista            Fyllda paprikor eller tomater.
Souvláki            Grillspett, kan vara fläsk, oxe, lamm eller kycklingkött.
Kalamáres        Små friterade bläckfiskringar.
Baklavá              Söta honungskakor med nötter.
Yoghurt               Yoghurt med honung (grekisk speciallitet)

 Praktisk information om Tilos

Apotek: Heter farmakeio på grekiska och finns på alla våra resemål. Generellt sett samma öppningstider som butikerna. Information om vilket apotek som har öppet dygnet runt finns uppsatt på apotekens fönsterrutor.

Dricks: Frivillig. Vanligtvis ger man 5 – 10 % av notans belopp på restauranger, caféer och till taxichaufförer om man är nöjd med servicen. 1 euro per dag är normalt att ge till städerskorna.

Hälsa: Det är bra att dricka mycket vatten, då solen är väldigt stark under sommarhalvåret. Även om värmen kanske inte känns så intensiv, förlorar man mycket vätska i löpet av en dag vid poolen eller på stranden. Drick därför mycket vatten! Använd ordentligt med solkräm med hög faktor. Skydda barnen med rikligt med solkräm, kläder och något på huvudet.

Läkare: Vill ni komma i kontakt med en läkare ber vi er att kontakta receptionen/hotellägaren eller ringa vår servicetelefon som är öppen dygnet runt

Post: Frimärken och vykort finns att köpa på vissa snabbköp. Brevlådorna är gula med ett blått märke.

Shopping: Tilos centrum har några få olika typer av butiker, både minimarket, klädesbutiker och souvenirbutiker. Var uppmärksam på att flera butiker tar siesta mellan kl. 13.00 – 17.00.

Telefon: Du kan ringa från hotellet samt internetcaféer till varierande kostnad. Till Sverige är landsnumret +46 eller 0046.

Toaletter: På många toaletter kan du inte spola ner toalettpappret.

Transport
Till fots

Bästa sättet att se Tilos är att vandra. Vandra gärna längs bergssidorna, så kan du samtidigt njuta av den fantastiska utsikten.

Buss                                              
Lokalbussen är en vit buss eller minibuss, som under lågsäsong åker en runda varje morgon, och under högsäsong fyra till fem rundor. Busshållplatsen ligger vid torget och aktuell tidtabell och priser finns uppsatta på en anslagstavla där. Bussarna trafikerar Livadia till Megalo Horio, Eristos och Agios Andonis.

Biluthyrning
Du kan hyra bil hos ”drive rent a car” ovanför Michalis Taverna. Det finns bara en bensinstation på ön och den finns efter vägen mellan Livadia och Megalo Horio, ca 5 minuter från Livadia på vänster sida.

Moped
Moped eller motorcykel rekommenderas inte pga. att de flesta cyklar som finns på ön är i dåligt skick. Kontrollera noggrant mopeden i fall du ändå väljer att hyra. Tänk på att man i Grekland måste ha motorcykelkörkort för alla motordrivna transportmedel på två hjul.

 Taxi
Det finns ingen taxi på ön.

 

Vatten: Köpes på flaska.

Säkerhet:
Brandsäkerhet – ta del av hotellets brandinstruktioner.
Balkonger – låt aldrig barnen vara ensamma på balkongen och placera inte balkongmöblerna nära balkongräcket.
Glasdörrar – kan vara svåra att se i starkt solljus. Se upp!
Hissäkerhet – låt inte barn använda hissen utan sällskap av vuxna. Använd aldrig hissen vid brand.
Poolen – respektera de regler som finns. Kontrollera alltid djupet före du hoppar i bassängen. Barn måste hållas under uppsikt hela tiden.

Hur skyddar man sig mot mygg och andra insekter
Välj ljusa kläder. Använd långärmade tröjor samt långbyxor. Spraya eventuellt kläderna med ett insektsmedel som innehåller Permethrin. Myggmaskiner kan ni köpa på närmsta supermarket eller apotek. Var uppmärksam på att medlen som dessa innehåller är väldigt starka och är ej godkända i Danmark. Allergiker bör vara försiktiga. Maskinen bör ej stå på när ni sover.


Vi önskar dig en riktigt trevlig semester!